Algemene pup info, wat kost een pup, goedkoop of duurkoop

De pups worden bij ons in de huiskamer geboren en verblijven daar ook tot hun vertrek. Tot de leeftijd van 3 weken gunnen we moeder en kinderen alle rust, dus zullen we ook geen “pupbezoek” ontvangen. Wel komt het nestje dan al in aanraking met de normale dagelijkse zaken en geluiden, zoals bijvoorbeeld de stofzuiger, de deurbel, de familieleden in huis en de andere honden (op gepaste afstand!). Wanneer de pups groter worden beginnen we alvast met het opvoeden en het kennis laten maken met alle vreemde zaken welke zich buiten hun veilige en warme nest bevinden. Hun leefwereld zal ook groter worden dan alleen de werpkist. Ze gaan mee naar buiten, leren daar ook vreemde geluiden en objecten kennen en gaan wennen aan “vreemd” bezoek.

Vanaf drie weken mogen ook toekomstige baasjes op bezoek komen, graag zelfs. We zien graag dat men in de tijd voordat het pupje naar zijn of haar nieuwe huisje gaat, al een band opbouwt.  Echter, op deze leeftijd is  in sommige gevallen nog geen definitieve toezegging mogelijk, dit om teleurstellingen te voorkomen, een pupje kan zich soms anders ontwikkelen dan we graag zouden zien of verwachten, zowel lichamelijk als in karakter.

Wij geven op onze site aan wanneer we puppy’s verwachten. Mocht u interesse hebben kunt u zich geheel vrijblijvend op een geïnteresseerdenlijst  laten plaatsen. Dit het liefst via de mail, met daarin vermeld: naam, adres en telefoonnummer. Enige extra info over uzelf is natuurlijk altijd welkom. Uiteraard mag er bij vragen ook gebeld worden. Zodra de pups geboren zijn zullen wij contact opnemen. Aan de plaatsing op deze lijst kunnen geen rechten worden ontleend.

Dan volgt natuurlijk ook de onvermijdelijke vraag (waarvan ik altijd hoop dat dit niet de eerste vraag is), wat kost een pup?

Is een stamboomhond echt zoveel duurder? op lange termijn, absoluut niet!

Een stamboomhond kost meer omdat er, voor dat dit kleine schepseltje op de wereld is gezet, al een heel kostenplaatje aan vooraf is gegaan. Iemand die al eerder een hond met stamboom heeft gehad zal zich hiervan bewust zijn, maar voor iemand die overweegt zijn of haar eerste hond met stamboom aan te schaffen is het misschien fijn om hier enige uitleg over te krijgen.

Te beginnen met de moederhond, zij wordt volledig goed verzorgd, krijgt alle entingen, ontwormingsbehandelingen, enz. Een “normaal”  kostenplaatje. Tenminste, binnen de gezonde fokkerij.

Indien men met deze hond wil fokken komen er andere kosten bij kijken. Men wordt lid van de rasvereniging. Daarna zal men tenminste 1 show moeten lopen met deze hond, teneinde de juiste kwalificaties te behalen. Liever meerdere om een juist beeld van de hond te krijgen. Dan zal er ook een oogonderzoek verricht moeten worden. Zijn al deze zaken op orde, dan wordt er een dekreu gezocht. Deze reu kan overal in het land of buitenland wonen, en de teef gaat in principe altijd naar de reu toe, niet andersom. Daar 1 dekking vaak niet genoeg is wordt er vaak twee of meerdere keren heen en weer gereisd. De kosten van het dekgeld kunnen soms oplopen tot de prijs van 1 pup.

Om te controleren of de teef drachtig is, zal er minimaal 1 echo worden gemaakt. Dit ook om te constateren hoeveel pups de teef draagt (ongeveer), dit voor de veiligheid van de teef. Te grote nesten, maar ook te kleine (pups kunnen dan erg groot worden, wat in een keizersnede kan resulteren) kunnen voor een risico zorgen. Wanneer de bevalling zich aankondigt hebben we er natuurlijk al voor gezorgd dat alle benodigdheden, en ook eventuele niet nodige zaken zoals bijvoorbeeld puppymelk, spuitjes  en spenen voor noodgevallen, al in huis zijn. In de meeste gevallen gaat alles goed en hoeft de dierenarts niet langs te komen, al zorgen we er wel voor dat deze van de naderende bevalling op de hoogte is.

De moederhond heeft in de laatste drie weken van haar dracht al meer, of aangepast voedsel gekregen, en dit zal tijdens de zoogperiode alleen maar meer zijn. Vanaf de derde week worden de pups af gespeend, dit houdt in dat ze zelfstandig gaan leren eten. Vanaf de tweede week zullen ze ook om de twee weken ontwormd gaan worden, het complete nest wordt na de geboorte door de dierenarts gecontroleerd en op de leeftijd van 6 weken krijgen ze allemaal hun eerste enting en hun paspoort.

Rond deze periode komt ook de chipper van de Raad van Beheer langs, om DNA af te nemen, de pups te chippen en het nest en de thuissituatie te controleren. De controle van DNA zorgt ervoor dat er 100% duidelijk is wie de ouders van de pup zijn. Hiervoor is na de geboorte het nest direct bij de Raad aangemeld, zodat ze straks allemaal een stamboom zullen krijgen. Dit is een zeer grote kostenpost.

Wanneer het zover is dat de kleine met u mee mag, dit mag pas vanaf 8 weken en indien u in het buitenland woont pas vanaf 15 weken in verband met de Rabiësenting, krijgt u van ons een leuk puppy starterspakket en voeding voor de eerste dagen mee. De stamboom en het DNA certificaat volgen later, hier gaat enige tijd overheen, voordat ze door de Raad aan de fokker worden toegezonden.

Nu terugkomend op mijn zin: “is een stamboomhond echt zoveel duurder?”, u ziet wat het kostenplaatje is, en dan heb ik kleine onkosten niet eens meegenomen. Deze kosten zorgen er wel voor, dat de fokker op alle fronten gecontroleerd wordt, door de Raad van Beheer, de rasvereniging, in dit geval de Nederlandse Teckel Club, maar ook door de dierenarts. Dit helaas in tegenstelling tot de honden, welke “in de handel” worden aangeschaft. Deze honden blijken toch vaak geen goede start te hebben gehad, niet goed gesocialiseerd te zijn, of blijken toch het een en ander te mankeren, met het nodige verdriet en dierenartskosten tot gevolg. Goedkoop blijkt dan toch vaak duurkoop.

En niet te vergeten het leed van de moederhond, wanneer u een pupje koopt (lees: denkt te redden) houdt u de malafide handel in stand en veroordeeld u de moederhond tot het krijgen van een nieuw nestje, meteen bij de eerst volgende loopsheid.

Past u ook op voor de hondjes zonder stamboom welke “eenmalig, in huiselijke kring” geboren zijn. Vaak zijn dit nestjes welke toch van een handelaar komen, maar voor verkoop in een gezin zijn geplaatst. Van een hond zonder FCI stamboom, zult u nooit zeker weten wie de ouders zijn.

100% garantie dat de hond nooit ziek zal worden heeft u natuurlijk ook bij een stamboomhond niet. Maar dat de hond een betere start heeft gehad, uit gecontroleerde ouders komt, niet uit een genetisch onverantwoordelijke combinatie komt (wat, indien dit niet gecontroleerd zou zijn, erfelijke ziekten tot gevolg zou kunnen hebben), zelf ook goed gecontroleerd en gesocialiseerd is, en in ieder geval niet ziek bij u thuiskomt, deze garantie heeft u wel.

Ik vraag geen aanbetaling. Ik wil graag dat men er voor 200% voor gaat en niet omdat men toch al aanbetaald heeft het hondje dan toch maar neemt omdat men anders de aanbetaling kwijt denkt te zijn.

Echter, wanneer het pupje naar het buitenland zal vertrekken, dan gaat de 15 weken regel van kracht. Dit houdt in dat het pupje tot 15 weken bij mij zal blijven. In dat geval dient op de leeftijd van 8 weken de volledige aankoopsom te worden voldaan, plus de kosten van de extra entingen.

Bij ons kosten de pups, ongeacht kleur of geslacht € 1175 euro. In ruil daarvoor krijgt u een naar alle eer en geweten gezond gefokt en goed gesocialiseerd pupje mee, opgegroeid met veel liefde. Plus de mogelijkheid om het gehele hondenleven lang, indien nodig, nazorg te ontvangen van de fokker. Garantie op een lang en gezond leven kan niemand geven, maar wel heeft u de garantie dat uw pupje een hele goede start heeft gehad.